Säsongspremiär för elitlaget: ”Målsättningen är topp tre”

I helgen drar kvalen i elitallsvenskan, alltså lag-SM i hoppning, igång. Vi fick en pratstund med HFK:s Moa Rautenberg som förklarar upplägget.

Halmstads Fältrittklubb är med i Folksam Elitallsvenska, berätta!

– Kvalen till elitallsvenskan rids vanligtvis över tre omgångar. Första kvalet som skulle ha hållits vecka 14 blev inställt, så till helgen går istället omgång 2 och 3 på Åbytravet i Göteborg under lördagen och söndagen. Det blir en intensiv helg där lagens dagsform är helt avgörande.

– Laget ska bestå av fyra ryttare varav minst en ska vara junior eller young rider. På lördagen rids tävlingen på höjden 125 och 130 centimeter och på söndagen är hinderhöjden 130/140. De tre bästa lagen går vidare till semifinal på Strömsholm.

Vilka ryttare ställer upp?

Elina Petersson och Candeo. Foto: Moa Rautenberg

– Halmstads lagledare Niclas Haking har ett gäng skickliga ryttare att välja mellan. Som juniorer har vi Alice Rosenqvist, Eric Larsson och Lisa Nyhus. Bland seniorerna ingår Sandra Jacobsson, Anna Stenberg, Elina Petersson och Karoline Johansson.

Du själv rider inte, men har ändå en roll?

– Denna gång är jag med som hästägare, alternativt reserv om ryttaren skulle bli skadad eller sjuk. Vid årsskiftet beslutade jag mig nämligen för att göra en satsning med Elina Petersson i sadeln på min häst Candeo. Tanken är att se om hästen har tillräcklig kapacitet för att ta klivet upp på 1,40- till 1,45-nivå.

– Elina har mycket rutin från dessa höjder och hästen har tidigare startat 1,40 med mig. Trots det måste häst och ryttare göra några starter ihop för att bli samspelta inne på banan. Men det har inte varit helt enkelt att få till på grund av försiktighetsåtgärderna kring EHV1-viruset.

Vad är målet för laget? Har ni någon plan eller taktik?

– Målsättningen är att vara topp tre efter söndagens avslutande hoppning och att kvala till semifinalen på Strömsholm. Att göra vårt allra bästa med de förutsättningar vi har!

På vilket sätt har pandemin påverkat ryttarnas och hästarnas uppladdning?

– Det har varit ett märkligt år med mycket ovisshet. Pandemin har påverkat samtliga ryttares uppladdning, genom en förskjutning redan från förra årets tävlingsstopp. Inte minst har det varit en enorm utmaning att förbereda hästarna då många har befunnit sig i karantän sedan några veckor tillbaka, som en extra säkerhet kring viruset EHV1.

– Det finns många åsikter om vilka som får tävla och inte just nu, men en sak tror jag att flera kan vara överens om. Det är svårt att träna på att tävla på andra sätt än att just tävla. Att inte få tävla leder till att man som ryttare snabbt hamnar lite ur fas, vad gäller de små detaljer som krävs till just tävling.

Även arrangörerna har haft det tufft.

– För många föreningar, inklusive vår egen, är tävlingarna en avgörande del i ekonomin. Utan tillräckligt många deltagare finns det ingen möjlighet för arrangörerna att genomföra en tävling. Som individ kan man tycka att det är orättvist, men vi måste se till det stora hela. Ju fler som får tävla desto större möjlighet till intäkter för föreningarna.

SM-finalen går i Falsterbo och då ligger hinderhöjden på upp till 1,45 meter. Om man är ung, rider på ridskola och drömmer om att i framtiden tävla så höga klasser – hur gör man?

Foto: Moa Rautenberg

– Som i alla sportsatsningar måste du vara beredd att lägga ner enormt mycket tid och ha passion för det du gör. För att kunna rida på den höjden måste du ha känsla och ett fint öga. Detta är något som utvecklas ju fler hästar man får möjlighet att rida, vilket Halmstads Fältrittklubb ger utmärkta förutsättningar till!