Kallelse till Årsmöte, Verksamhetsberättelse 2019 och Valberedningens förslag 2020

Välkomna den 9 februari kl 10.00 till Årsmöte på Kulturhuset Najaden.

Kallelse till Årsmöte

Alla medlemmar hälsas varmt välkomna!

Lokal: Kulturhuset Najaden, Fiskaregatan 21 (pga. renovering av vår cafeteria på HFK)

Tid: 10.00

Vi bjuder på kaffe/the och fika.

Kompletta Årsmöteshandlingar finns tillgängliga här på hemsidan under Oganisation/Verksamhetsberättelser>>

Nedan presenterar vi ett utdrag från vår Verksamhetsberättelse för 2019.

Längst ner hittar ni även Valberedningens förslag för 2020>>

2020 – Nytt år, nya möjligheter!

Bild från Hallandspostens arkiv

Bild från Hallandspostens arkiv

För fjärde året har jag förmånen att sammanfatta ett verksamhetsår på Halmstads Fältrittklubb. Ännu ett år med full aktivitet och framåtanda där alla våra verksamheter växer och utvecklas. Vi fortsätter vara aktiva med allt från vår omtyckta ridskola till en omfattande tävlingsverksamhet. I föreningen finns många olika kompetenser som bidrar med bred kunskap kring våra olika verksamheter. Vi är en av Hallands största ridklubbar och vi kan bli störst, här behöver vi hjälp från alla er medlemmar att sprida budskapet vad vi kan erbjuda för hästälskare i alla åldrar och på alla nivåer.

Ridskolan är en viktig kugge i föreningen och vi jobbar aktivt med att kunna erbjuda alla elever hästar och ponnyer på olika nivåer så alla ska känna att de utvecklas. Vi har de senaste åren investerat lite extra i nya hästar och det arbetet fortsätter framåt. Samtidigt har vi fått säga farväl till några trotjänare, vilket förstås alltid är sorgligt. Vi tar löpande emot tips från er medlemmar om hästar och ponnyer ni tror skulle passa i verksamheten, hjälp oss hitta individer som trivs hos oss och ger våra elever god utbildning.

Under sena hösten påbörjades en omfattande renovering av vår cafeteria. Den möjliggörs genom kommunens stora satsning på vår förening. Vi är väldigt glada för vårt fina samarbete med såväl politiker som tjänstemän. Renoveringen kommer ge helt nya möjligheter att både utveckla befintlig verksamhet och utöka med fler aktiviteter och verksamheter. Vi har visioner om att föreningens lokaler kan bli en samlingspunkt för många fler än de som besöker anläggningen för ridskolan och hästarnas skull. Alla idéer och tankar kring denna utveckling är välkomna, hör av er till oss och berätta hur ni tror vi kan växa!

2019 har bjudit på många lyckade tävlingar. Det är glädjande att vi kan erbjuda nationella tävlingar både inom hoppning och dressyr för såväl ponny som häst. 2020 kommer vi dessvärre bli lite begränsade vad gäller tävlingar under tiden renoveringen pågår, men det hoppas vi ta igen med råge under 2021. Framåt finns tankar om mästerskap och nu skapas förutsättningarna för att kunna genomföra dem. Jag vill också rikta mitt varmaste tack till alla generösa sponsorer som bidrar till att prisborden dignar under våra tävlingar, tack!

Det är ni medlemmar som skapar energin och aktiviteten i föreningen och jag gläds av att se alla utvecklas, såväl de av er som rider som hobby och er som är ute på tävlingsbanorna. Ni är fantastiska ambassadörer för vår förening, i verksamheten på ridskolan, runt om på landets tävlingsbanor och även internationellt. Det är även härligt att se teamarbetet som ligger bakom med anhöriga, tränare, supporters osv. Alla medlemmars ideella insatser på föreningens tävlingar och aktiviteter måste också uppmärksammas, vi får ofta mycket positiv feedback för våra trevliga funktionärer, något som ni alla ska suga åt er av.

Jag vill självklart berömma vår duktiga personal som ser till att verksamheten rullar och anläggningen sköts. Under året har vi förstärkt teamet med Frida Göransson, ny verksamhetsledare. Ni gör alla ett fantastiskt arbete, sträck på er! Skänker också en extra tanke till vår ridlärare Maggan som drabbats av sjukdom och hastigt lämnade verksamheten. Vi hoppas och tror att hon så småningom kan komma tillbaka.

Föreningens glada ungdomssektion har i år förverkligat drömmen om att kunna köpa en egen ponny till ridskolan. Efter många års sparande fanns nu möjligheten och ungdomarna är redan igång att spara till nästa ponny. Det är med stolthet jag ser ert engagemang för barnen och ungdomarna i föreningen med allt från övernattningar till ert US-mästerskap. Det är också riktigt bra att alla i US är utbildade genom Svenska Ridsportförbundets ledarkurser, bra jobbat tjejer och killar!

Slutligen vill jag lyfta vår duktiga styrelse och tacka er alla för den tid ni lägger ner. Tillsammans har vi många olika kompetenser och intressen som gör att vi tillsammans kan utveckla föreningen och dess olika verksamheter. Vi har ett bra samarbete och jobbar alltid med föreningens bästa i fokus och enligt laget före jaget.

Ordförande Ola Hidgård

Ny Vision & nya Kärnvärden för Halmstads Fältrittklubb

Under årets utvecklingshelg tillsammans med US och Verksamhetschef, var fokus på vikten av såväl ridskola som tävlingsverksamhet, vilket mynnade ut i en början på en ny profilering med en stegrande häst som symbol. Vi arbetade även fram en ny vision och nya kärnvärden, som presenteras nedan.

Vision

Halmstads Fältrittklubb skall vara det naturliga valet för dig med häst- och ridsportintresse, en ledande förening inom utbildning och tävling.

Vi vill erbjuda en inspirerande och inkluderande miljö, där kunskap, samarbetsförmåga, ansvarskänsla, och respekt för medmänniskor och djur utvecklas.

Våra kärnvärden

Gemenskap


Vi ser vårt gemensamma hästintresse som grunden i vår förening – alla medlemmar skapar ett stort värde för varandra och för helheten.

Kunskap


Vi skall verka för utveckling och hög kompetens hos alla medlemmar. Våra hästar skall vara välmående och välutbildade.

Engagemang


Vi är beroende av alla medlemmars vilja att med glädje engagera sig. Tillsammans gör vi skillnad! 

Ridskolan

Lissore Sunny Jim - US ponny

Lissore Sunny Jim - US ponny

Även i år har nya hästar och ponnyer kommit till ridskolan och vi hoppas att de ska hjälpa till att bidra med att lyfta kvalitén på ridskoleverksamheten ytterligare inför framtiden. De hästar som köpts in under året är, Kilcorban Beyonce, Pepino Cactus, Akapella, Lissore Sunny Jim (US ponny) Lucy, Inez och Kilcorban Shernazar (Snobben). Några hästar har även lämnat ridskolan av olika anledningar och vi sänder en extra tanke till Trubbel, Raymondo, Caramio, Lillan, Princess Sparkel, Akapella och Unikum. Det är inte lätt att hitta hästar som ska passa in i en så stor verksamhet som vi har. Vi försöker hitta hästar som ska kunna gå med många olika ryttare och olika typer av lektioner för att jämna ut belastningen på alla hästar. Att få in nya hästar och lära dom sitt nya jobb tar tid och det måste det få göra för att vi i längden ska ha hållbara hästar och ponnyer.

Vi har under hösten gjort en genomgång av våra hästar med bl.a. tandläkare, sadelutprovare och equiterapeut. Hästarnas foderstater har också uppdaterat. Allt detta för att ge våra bästa arbetskollegor hästarna, så bra förutsättningar som möjligt att utföra sitt jobb. Under sommaren fick ridskolehästarna välbehövligt bete på olika håll, men vi hann också med några mycket populära dagridläger med dressyr och hoppkurser för alla åldrar mellan ridskoleavslutning och betesgång.

Under höstterminen blev vår instruktör Margareta Nordgren allvarligt sjuk, Leontina Lammheden gick in som vikarie. Aktiviteterna under hösten har varit begränsande pga detta men även av den stora ombyggnaden som pågår av cafeterian. Trots detta har det ändå blivit pay-and-jump, hopp och dressyrträningar/kurser, hyra häst, KM hoppning och dressyraktiviteter.

Under året har vi haft ca 315 elever per vecka och gjort ca 13 000 uppsittningar.

US har på ett mycket bra sätt genomfört ett antal ”prova på ridningar” under året vilka har varit välbesökta. Detta är ett sätt att nå ut till de som kanske ännu inte börjat att rida men som i framtiden kan vilja bli elever och medlemmar på HFK. US har under året köpt in sin egen ponny Lissore Sunny Jim, Sunny som han kallas. En fin D-ponny, född 2015 import Irland. En snäll kille som dom säkert får mycket roligt med framöver.

Det stora jobbet vi har sett i föreningen är att få ut information. Därför har vi under hösten fortsatt arbetet att inför ett webbaserat ridskolesystem för alla medlemmar och framförallt få en bättre översikt på ridskolans verksamhet. Till slut föll valet på Hippocrates Academy. Dom sista månaderna på året var vi flera personer som jobbade med att få systemet i bruk inför terminens start till våren 2020. Vi jobbar med fortfarande med en hel del inställningar som ska vara behjälpliga till oss framöver. Förändringar är aldrig lätt, men det är för en god sak och i det stor hela kommer det att ge oss översikt på:

- Hästarnas belastning, kostnader, foderstater mm.
- Eleverna ridpass, vilken häst eleven ska rida, kommunikation med instruktör mm
- Ekonomi
- Aktiveter och klubbtävlingar
- LOK stöd
- Och mycket, mycket mer…

Arbetet med att förbättra hela HFK:s verksamhet och dess miljö pågår ständigt och vi tar tacksamt emot förslag och feedback från alla medlemmar i HFK och vi ser gärna att fler är med i arbetsgrupperna. Det ger en större gemenskap och förståelse för arbetet som ligger bakom olika beslut.

Tävling

Youngsters of Halmstad

Youngsters of Halmstad

Vi började 2019 med nationella Observationstävlingen i dressyr är en uttagning för ponnyryttare som vill ut och tävla internationellt och rida i mästerskap. Totalt blev det 140 starter på två dagar och vi fick chansen att se många från den svenska ponnyeliten på plats och tävla hos oss.

Halmstad Summer Dressage är en tredagars utomhus tävling i dressyr för häst. Det tävlades i olika cuper och DM avgjordes. Den börjar bli allt större och intresset för att komma och tävla på HFK.

HFK har även stått som arrangör för en divisionstävling i dressyr för ponnyer. Den genomfördes i samarbete med Tönnersa Ridklubb och Simlångsdalens Ryttarförening.

Vi har fortsatt med våra populära hoppmeeting: Youngsters of Halmstad, Halmstadpokalen, Laxahoppet och Septemberhoppet.

Youngsters låg lite fel i tiden för året då fyraåringarna inte kunde starta och det gick i hästinfluensa i hela landet vilket gjorde att många inte vågade ur och tävla. Av dom som kom och deltog fick vi se många fina unghästar och vi har kunnat följa dom under året på andra tävlingar.

Halmstadpokalen fortsätter att vara en succé bland ponnyryttarna och med nästan hundra uppstallade ponnyer under meetinget och vi kunde erbjuda klasser från LD till MSVA under fyra dagar.

Under vår tredagars tävling Laxahoppet kom det stora mängder regn under natten till lördagen och beslutet togs att flytta tävlingarna inomhus. Övriga två dagar genomfördes enligt plan utomhus och detta är ett bra meeting för dom som hoppar lite lägre klasser. Sen var det en lax i pris till cupvinnarna.

Septemberhoppet blev ett hellyckat tredagars meeting med mycket starter, fina ekipage och publik på läktaren. Vi ser fram emot utveckling på den här tävlingen när den 2020 kommer att bli en 150 klass med ATG on tour och allt vad det innebär.

Vi märker ett stort intresse att komma och tävla hos oss och våra tävlingar har varit mycket uppskattade.
HFK har under 2019 stått som värd för 7 tävlingar, fördelat på 19 tävlingsdagar. Två tävlingar och två tävlingsdagar mindre under året jämfört med 2018.

Tävlingsverksamheten fortsätter att utvecklas tack vare de funktionärer som jobbar ideellt för att göra våra arrangemang så lyckade som möjligt. Tävlingsverksamheten drivs sedan ett par år tillbaka av Tävlingssektionen. Intresset bland medlemmarna för att vara med i tävlingssektionen är svagt och vi kommer till 2020 att ha ett annat funktionärschema med bättre överblick och som varje medlem själv kan välja när det finns möjlighet att hjälpa till.

HFK har under 2019 stått värd för följande tävlingar:

- Observationstävling: nationell/regional dressyr för ponny med eliten (2 dgr).
- Youngsters of Halmstad: 2* lokal/regional/ hoppning för unghästar 5-7 år (3 dgr).
- Halmstadpokalen:3* lokal/regional/nationell hoppning ponny med SM inverkanskval och Svealand Cup (4 dgr).
- Halmstad Summer Dressage: 3* lokal/regional/nationell dressyrtävling för häst (3 dgr).
- Laxahoppet: 2* lokal/regional hoppning häst (3 dgr).
- Div Il Allsvenskan 2* lokal dressyr ponny (1 dag). Samarbete med Tönnersa RK och Simlångsdalens RF.
- Septemberhoppet: Årets största tävlingsarrangemang, en 3* regional/nationell hopptävling för häst (3 dgr).

Ett stort tack till våra härliga sponsorer som hjälpt till med priser och annat! Vi hade en huvudsponsor till varje klass och det har alltid varit segertäcke till vinnande ekipage. Vi vill även tacka våra fantastiska funktionärer som gör dessa tävlingar möjliga att genomföra.

Därtill har flera mindre arrangemang och träningstillfällen erbjudits föreningens medlemmar, exempelvis:

- Pay & Jump för både privatryttare och ridskoleryttare.
- Det har även arrangerats Pay & Ride.
- Öppen bana

I början av oktober kom Lisen Bratt Fredricson till fullsatt läktare i glasridhuset på Halmstads Fältrittklubb. Hon bjöd på en väldigt trevlig clinic som var uppskattad och många fick lite att fundera på, precis som det ska vara, men framför allt, håll det enkelt och lätt.

Niklas Arvidsson bjöd i november på clinic inför Real Gymnasiet som är tänkt börja här under hösten 2020. Han hade elever både från ridskolan och några ryttare med egen häst. Även här många kloka råd vid hoppning, det är inte höjden som är det viktiga, utan vägen.

Niclas Haking har ojämna veckor hållit hoppträningar för både ponnyer och hästar under hela året. Alltid välfyllt i grupperna och även lite andra träningar aktiviteter ibland.

Johanna Due-Boje har jämna veckor hållit i dressyrträningarna. Träningarna har varit mycket uppskattade och de har snabbt blivit fyllda. Johanna kommer att fortsätta med dressyrträningar under 2020. Vi ser ett ökat intresse i både hopp- och dressyrgrupperna för ryttare med egen häst, vilket är väldigt roligt.

Under året har våra ryttare från HFK tävlat framgångsrikt i både hoppning och dressyr. Vi har haft många höjdpunkter för klubben under året, med Johanna Due-Bojes och Mazy Klovenhojs seger i Lövsta Future Challenge i Friends Arena. SM silver i laghoppning ponny av Betty Nilsson, Alice Rosenqvist, Felicia Damouni, Amanda Möller och Klara Bloemer på Strömsholm. Elina Petersson och Egano kvalade till Falsterbo Swedish 7-Star. Seger i både DIV lll och DIV ll i för ponnyer i dressyr. HFK hade elitlag för både häst och ponny i hoppning 2019, och kommer att ha så även 2020. Och sen är det många, många fler fina minnen och insatser, ingen nämnd, ingen glömd.

Anläggning

Anläggningssektionen är ansvarig för ridanläggningen och alla dess faciliteter. Tillsammans med styrelse, personal och kommunens fastighetsförvaltning är vårt mål att kunna tillgodose föreningen med en ändamålsenlig ridanläggning.

Vi har under året genomfört följande arbeten och investeringar på anläggningen:

- WIFI accesspunkt för utebanorna. Underlättar för tävlingsverksamheten och ger åskådare och besökare tillgång till ett snabbt WIFI även utomhus.
- Ombyggnad och justering av ”ebb och flod” reglering av vattennivån.
- Igångsättning av föreningens högtalaranläggning. Denna täcker nu samtliga utebanor, stora och lilla ridhuset samt cafeterian. Med denna investering behöver vi inte hyra in högtalaranläggning för varje tävling.
- Renovering av uteboxar mot F14 området. Nya boxfronter och täta väggar mellan boxarna för att uppfylla nya krav mot smittspridning.
- Tätning av mellanväggar i övriga uteboxar för att uppfylla nya krav mot smittspridning.
- Investering i trådlösa mikrofoner och headset. Denna investering har möjliggjort Clinics med Niklas Arvidsson och Lisen Bratt Fredriksson.
- Investering i el-material för att kunna erbjuda säkra el-platser under meetings.

Sektionen har även utarbetat och genomfört nya flöden för hästar och besökare under tävlingar, allt i syfte att öka säkerheten för alla inblandade. Vi har fått mycket goda vitsord från överdomare men det finns mer att göra…

När vi genomfört meetings och erbjudit el-platser har vi genomgående arbetat med att hålla en hög säkerhetsstandard med hög kvalité på el-utrustning, hög säkerhet (med inspiration från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och utställda brandsläckare.

En genomgång av föreningens datorer och IT-utrustning har påbörjats.

Föreningens traktor byttes ut under sommaren mot en mer modern och mer driftsäker modell.

Efter många års förberedelser startade ombyggnaden av café och samlingslokalerna. Sommaren 2020 skall föreningen ha ett helt nytt kök med tillhörande toaletter, orangeri och utbildningslokaler.

Under året har samtal genomförts med Realgymnasiet och kommunen angående en ny gymnasieskola i Halmstad. Realgymnasiet vill starta en ny gymnasieutbildning i Halmstad med hästinriktning och den praktiska delen kan komma och läggas på vår anläggning. För föreningen innebär detta att hästar och lokaler kan utnyttjas även under dagtid på vardagar. Det är skrivande stund oklart om tillräcklig många ansökningar kommer in till Realgymnasiet för att utbildning skall starta. Om utbildningen startar kommer det att innebära ökade inkomster till föreningen men också krav på bra hästar och utbildningslokaler. Parterna har skrivit ett intentionsavtal mellan sig.

Under hösten påbörjades implementering av Hippocrates Academy på ridskolan. Academy är ett affärssystem speciellt framtaget för ridskolor och dess föreningar. Systemet förenklar administrationen för föreningen och säkerställer att vi fakturerar det vi skall samt får de bidrag som vi är berättigade till. För elever och personal innebär systemet att vi kan presentera en elevportal där man kan se fakturor, betalning och även grupper som man ingår i – allt via webben och ”appar” på telefonen. Föreningen kommer att minska administrationsarbetet och istället ägna arbetstiden åt viktigare saker såsom, elever, personal och hästar!

Kommentarer