5 minuter med Theodora Dörring

Möt elitsatsande hopp-ryttaren Theodora Dörring som tränar unghästar och tävlar individuellt och i lag. Detta är det tredje medlemsporträttet i serien ”5 minuter med”.

Berätta om dig och dina hästar

”Jag rider flera hästar: Stina, Casio, New Sensation och Kleine Hausfrau (Hausi). Hausi är min bästa häst och den jag red i lagtävlingen i helgen. Hon är sju år gammal och har i år placerat sig och gjort felfri runda i 1,40-klass. Jag är väldigt glad för min häst som min mamma och Moa Rautenberg spontanköpte på en fölauktion i Tyskland, tillsammans med mig. Det var inte alls tänkt att vi skulle köpa ett föl men där var hon och ingen annan lade ett bud. Jag har utbildat henne själv från tre års ålder och hon har blivit helt fantastisk.”

Hästar har alltid varit en del av Theodoras liv. Hon red ponny hemma på hästgården i Steninge tillsammans med sin lillasyster och de tävlade båda på hög nivå i Sverige och Norden. ”Vi provade också att tävla i dressyr en gång i Harplinge – jag kom sist och min systers ponny hoppade över stängslet. Det var ingen lång dressyr-karriär - jag har alltid tyckt att hoppning är roligast”, berättar Theodora. Efter studenten lyckades hon ordna en plats hos Rolf-Göran Bengtsson och Bo Kristoffersen i Tyskland där hon var elev i nästan två år. ”Man lär sig mycket genom att vara i en miljö med kunniga människor.”

Hästliv kombinerat med studier

Theodora satsar helhjärtat på ridningen och har nyligen börjat studera idrottsvetenskap på högskolan i Halmstad, programmet Professionell idrottskarriär och arbetsliv: ”Det är väldigt spännande att studera ihop med elitsatsande idrottare från andra sporter.” Hon hopptränar för Niclas Haking och har Andy Swärd i Malmö som mental coach. Hennes mål är att etablera sig på seniornivå i Sverige, t ex rida SM eller utbilda unghästar. Helt enkelt att bli ett erkänt namn inom ridsporten och att kunna försörja sig på det.

”Jag hoppas nu att det blir tävlingar som vanligt våren 2021, så att jag kan tävla och utveckla unghästarna. Våren är helt klart den roligaste säsongen.”

Vad betyder HFK för dig?

”HFK har en särskild plats i mitt hjärta – det var där jag gick på ridskola, för Åsa Bruhn och Monica Lorenzson som jag fortfarande samarbetar med. Jag brukar också rida väldigt bra när det är hemmatävlingar.”

Hur blir man en bra hopp-ryttare?

”Sätt upp mål och skapa ett team runt dig som hjälper dig att sträva mot dina mål och som kan stötta dig. Sätt gärna ett högt mål men också delmål. Tro på dig själv - man kommer långt med vilja och nyfikenhet.”

Kommentarer