5 minuter med Helena Kvint

Möt Helena Kvint, allsidig ryttare, travfunktionär och tävlingsarrangör, i det fjärde medlemsporträttet i serien "5 minuter med".

Helena är aktiv i tävlingsgruppen för dressyr och var tillsammans med de andra i gruppen i full gång med att planera klubbmästerskap och Pay & Ride när de utökade restriktionerna för covid -19 kom. ”Det var tråkigt att behöva ställa in men vi hoppas på bättre tider snart”, säger Helena.

Berätta om dig och tävlingsverksamheten

Helena och lektionshästen Lizette

”Jag valde att engagera mig i tävlingsgruppen för dressyr i våras. Det är viktigt för klubben med tävlingar: dels skapas möjlighet för klubbens ryttare att tävla på hemmaplan, dels blir det pengar in för klubben. Tillsammans med Tilda Göransson, Ulrika Bernet och Maggan Norgren jobbar jag för att visa att vi är en aktiv klubb vad gäller dressyr.”

Hästar är en livsstil för Helena, som har suttit i sadeln i snart 50 år. Hon har nästan alltid varit knuten till en ridskola, även under perioder med egen häst. Då tog hon med sig hästen till lektionerna. Numera rider hon mest dressyr men hon har även tränat hoppning och terräng. Hon är även aktiv inom travet som funktionär. ”Det som är så härligt med hästar och ridning är att man hela tiden utvecklas – man blir aldrig färdig. Ett av mina mål är att kunna rida alla typer av hästar, vilket man verkligen får träna på ridskolan.”

Vad betyder HFK för dig?

”Det är lyxigt att få ha en ridskola på så nära håll, med så pass bra hästar. Klubben har också genom åren haft en väldigt positiv inställning till ridskoleelevers tävlande genom att låna ut hästar, stötta och pusha. Jag blev medlem igen 2015/2016 och 2017 fick jag chansen att vara med i ett lektionshästlag i div 3 dressyr och tävla för klubben. Det var väldigt kul och lärorikt.

Jag hoppas inför 2021 att klubbens ekonomi stabiliseras så att det blir möjligt att föryngra hästmaterialet på ridskolan. Jag drömmer också om en fortsatt god gemenskap och sammanhållning i föreningen.”

Hur blir man en bra ryttare?

”Titta på när andra rider och låt gärna en kompis filma när du rider så att du kan kolla på det efteråt. Tänk också på att vara lyhörd för vad instruktören säger. När man kommit en bit i sin utveckling kan det också vara nyttigt att rida för flera lärare, eftersom man får olika tips från olika personer.”