5 minuter med Esmeralda Viktorsson

Möt den unga lovande dressyr-ryttaren Esmeralda, i det andra medlemsporträttet i serien "5 minuter med". Esmeralda tränar för fullt inför sitt första SM i dressyr ponny i månadsskiftet oktober/november 2020.

Berätta om dig och vad som händer framöver

Esmeralda och Pelle

”Jag rider dressyr med min häst Pelle (Polsbury Pericles) som jag har haft i mindre än två år. Pelle är en maxad D-ponny och är väldigt mycket större än min gamla ponny Rosa som är B-ponny. När Pelle kom till oss hade han hingstfasoner men nu är han lugn och trygg. Att det går bra för oss efter så kort tid tillsammans känns helt fantastiskt. Vi förbereder oss nu inför SM-veckan i Helsingborg, som jag ser som ett tränings-SM. Jag åker dit för att se och lära men hoppas såklart att det går bra och att jag överträffar mig själv. Kommande år sätter jag upp högre mål. Och jag drömmer om att i framtiden få göra internationella starter.”

Allt startade på HFK

14-åriga Esmeralda började rida redan som femåring och lärde sig grunderna på ridskolan på Mickedala. Familjemedlemmar hade hästar uppstallade på anläggningen och Esmeralda var där nästan jämt. Men en dag förändrades allt. Under en uteritt blev hon illa skadad när ridskoleponnyn blev skrämd och kastade av henne. Hon var nära att förlora synen på ena ögat och det tog ett år innan hon övervann rädslan och satte sig på en häst igen. ”Kärleken till hästarna var för stor – det gick inte att låta bli”, säger Esmeralda. Hon fick sin första ponny strax därefter och började med dressyr, precis som mamma och mormor. Idag tränar hon flera dagar i veckan för sin mamma som på sin tid också tävlade som ponny-ryttare. Mormor (Carola Karlsson, instruktör på HFK) hjälper också till.

Hur blir man en bra dressyr-ryttare?

"Det viktigaste är att aldrig bli arg på hästen – det handlar oftast om dig själv och att du behöver ändra något i din ridning. Behåll lugnet och öva din mentala styrka. Tänk på att din häst kommer ihåg mer än vad du tror.”